ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ελληνικό ποταμό που συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρα μας πριν εκβάλλει στον Θερμαϊκό.
Σπάνιος υδροβιότοπος που φιλοξενεί μοναδικά είδη ψαριών και περιβάλλεται από ανεξάντλητο φυσικό τοπίο και περιβαλλοντική ομορφιά
Μπροστά στα πόδια του, απλωνόταν το υδάτινο φορτίο ενός ποτάμιου θεού της αρχαιότητας. Κάποια χιλιόμετρα μακριά, στις κορυφές του Γράμμου, στη Δυτική Μακεδονία, λίγο μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, πρέπει να συναντήθηκαν τα δύο αδέρφια, ο Ωκεανός, η αρχαιότερη θαλάσσια θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, και η Τιτανίδα Τηθύς, κόρη του Ουρανού και της Γαίας. Αποτέλεσμα αυτής της ένωσης ήταν η δημιουργία τριών χιλιάδων ποταμών, με μεγαλύτερο όλων τον Αλιάκμονα.
Μόλις είχε κατέβει από τη μηχανή του, απολαμβάνοντας το θέαμα. Είχε ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα για να δει από κοντά τον μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδας, τον οποίο δεκάδες θρύλοι, ιστορίες, ακόμα και τραγούδια εξυμνούν.
Από τον Γράμμο όπου βρίσκονται οι πηγές του, μέχρι το Αιγαίο όπου εκβάλλει, ο Αλιάκμονας κυλάει, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την ιστορία της περιοχής. Πότε κυλάει ράθυμα και πότε ορμητικά, αλλάζοντας ονόματα ανάλογα με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Πότε γίνεται Ιντζέ Καρά, δηλαδή, ψηλός και μαύρος, όταν συναντά Τούρκους, πότε γίνεται Μπίστριτσα, δηλαδή Γοργοπόταμος, όταν συναντά Σλάβους, και πότε παραμένει Αλιάκμονας.
Ακούστηκαν σκυλιά και ήχοι από κουδούνες. Ένα κοπάδι πρόβατα που κατηφόριζε προς τον ποταμό πέρασε από δίπλα του. Άραγε να ήταν αλήθεια αυτό που έλεγαν στα παλιά χρόνια, πως όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα γίνονταν άσπρα;
Στα 322 χιλιόμετρα που εκτείνεται, καταφέρνει να ενώσει τους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης, και λίγο πριν σχηματίσει ένα δέλτα στον Θερμαϊκό κόλπο, αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Πιερίας και Ημαθίας. Ειδικά οι κάτοικοι της Ημαθίας συνήθιζαν για χρόνια να φοβούνται τον Αλιάκμονα. Ήταν εκεί που κυλούσε χωρίς να έχει συγκεκριμένη πεδινή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη, ώσπου ο ανθρώπινος νους βρήκε τρόπο να τον τιθασεύσει.
Τα νερά είναι πλούσια, αλλά παράγουν και πλούτο. Φιλοξενούν 33 διαφορετικά είδη ψαριών. Μεταξύ αυτών και το μαυροτσιρώνι, το οποίο δεν ζει πουθενά αλλού στον κόσμο, είναι, δηλαδή, ενδημικό. Έχουν παρατηρηθεί 215 διαφορετικά είδη πουλιών, είτε να φωλιάζουν είτε να χρησιμοποιούν τα νερά του στο ταξίδι τους για μέρη μακρινά. Ο Αλιάκμονας, με τη συνεχή και ατέρμονη ροή του, καλύπτει πλέον το 2%-2,5% της καθαρής ενέργειας που παράγει η χώρα, κυρίως από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του, ενώ καλύπτει και το 70% των αναγκών ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.
Από τον Γράμμο όπου βρίσκονται οι πηγές του, μέχρι το Αιγαίο όπου εκβάλλει, ο Αλιάκμονας κυλάει, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την ιστορία της περιοχής. Πότε κυλάει ράθυμα και πότε ορμητικά, αλλάζοντας ονόματα ανάλογα με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν
1
/19
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ
Λαογραφικό Μουσείο
Στεγάζεται στο σπίτι του γιατρού Αριστείδη Χρηστάκη και σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του είναι η διαφύλαξη και η διάσωση της παράδοσης και της πατρικής κληρονομιάς της περιοχής.
Σέρβια
Η ονομασία των Σερβίων προέρχεται από το λατινικό ρήμα «servo» που σημαίνει «φυλάττω, παρατηρώ» τιμώντας τη θέση της ως απόρθητο φρούριο των παλαιότερων χρόνων. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιέριων.
Αλιάκμονας
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ελληνικό ποταμό που συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρα μας πριν εκβάλλει στον Θερμαϊκό.
Κατέβασε το app
Copyright © Δήμος Σερβίων 2023
All right reserved