ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στεγάζεται στο σπίτι του γιατρού Αριστείδη Χρηστάκη και σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του είναι η διαφύλαξη και η διάσωση της παράδοσης και της πατρικής κληρονομιάς της περιοχής.
To Μουσείο αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής, όσο και για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
1/19
2/19
3/19
4/19
5/19
6/19
7/19
8/19
9/19
10/19
11/19
12/19
13/19
14/19
15/19
16/19
17/19
18/19
19/19
Το πόμολο γύρισε προς τα κάτω και η πόρτα άνοιξε. Αυτήν την κίνηση έκαναν καθημερινά δεκάδες κάτοικοι των Σερβίων για να εισέλθουν στο αρχοντικό της οδού Κωνσταντίνου Κάρπου και να βρουν περίθαλψη και νοσηλεία, καθώς στον κάτω όροφο του κτιρίου λειτουργούσε το ιατρείο του ο Αριστείδης Χρηστάκης .
Ανοίγοντας η πόρτα, μεμιάς ξεπήδησαν εικόνες και μυρωδιές που διόλου δεν παρέπεμπαν σε σπιτικό ή σε ιατρείο. Εκεί στεγάζεται από το 1998 το λαογραφικό μουσείο Σερβίων. Το κτίριο είναι ευγενική παραχώρηση της οικογενείας του ιατρού στον Μορφωτικό όμιλο Σερβίων “Τα Κάστρα” και αποτελεί έναν ζωντανό θησαυρό ιστορικής γνώσης για την περιοχή.
Στις αίθουσες του μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά αντιπροσωπευτικά δείγματα του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, να μάθει για τις συνήθειες των ανθρώπων που έζησαν πριν από δεκαετίες, να έρθει σε επαφή με έθιμα και παραδόσεις και, τέλος, να συνδεθεί με τον τόπο του.
Η κιβωτός της λαϊκής κληρονομιάς των Σερβίων γέμισε γρήγορα, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προσφέρουν αντικείμενα που διασώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων και η πολιτιστική τους αξία είναι ανυπολόγιστη.
Στους δέκα διαφορετικούς χώρους του μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει σε διαφορετικές εποχές μέσα από τα εκθέματα, τα οποία ποικίλουν. Φορέματα, εργαλεία, φωτογραφίες, συσκευές, ακόμα κι ένα τρακτέρ του 1920, αναμοχλεύουν μνήμες, εικόνες και ήχους άλλων εποχών, οι οποίες αν και πέρασαν, έχουν ακόμα πολλά να διδάξουν και πολλούς να εμπνεύσουν.
Από τον Γράμμο όπου βρίσκονται οι πηγές του, μέχρι το Αιγαίο όπου εκβάλλει, ο Αλιάκμονας κυλάει, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την ιστορία της περιοχής. Πότε κυλάει ράθυμα και πότε ορμητικά, αλλάζοντας ονόματα ανάλογα με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν
1
/19
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ
Λαογραφικό Μουσείο
Στεγάζεται στο σπίτι του γιατρού Αριστείδη Χρηστάκη και σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του είναι η διαφύλαξη και η διάσωση της παράδοσης και της πατρικής κληρονομιάς της περιοχής.
Σέρβια
Η ονομασία των Σερβίων προέρχεται από το λατινικό ρήμα «servo» που σημαίνει «φυλάττω, παρατηρώ» τιμώντας τη θέση της ως απόρθητο φρούριο των παλαιότερων χρόνων. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιέριων.
Αλιάκμονας
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ελληνικό ποταμό που συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρα μας πριν εκβάλλει στον Θερμαϊκό.
Κατέβασε το app
Copyright © Δήμος Σερβίων 2023
All right reserved