Petrino Gefiri Header

ΠΕΤΡΙΝΟ ΓΕΦΥΡΙ

Για αιώνες ολόκληρους χρησιμοποιήθηκε ως είσοδος και βασικό πέρασμα καθώς συνέδεσε την Καστροπολιτεία των Σερβίων με την μετέπειτα Κάτω Πόλη. Διασχίζει την κοίτη του ρέματος του Άη Γιώργη του Κρεμαστού και χαρακτηρίζεται μονότοξο.

Η καθημερινή χρήση του γεφυριού σταμάτησε το 1970, αλλά σήμερα, συντηρημένο αποτελεί σημείο ιστορικής μνήμης και μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

1 Photo Petrino Gefiri

1/10

2 Photo Petrino Gefiri

2/10

3 Photo Petrino Gefiri

3/10

4 Photo Petrino Gefiri

4/10

5 Photo Petrino Gefiri

5/10

6 Photo Petrino Gefiri

6/10

7 Photo Petrino Gefiri

7/10

8 Photo Petrino Gefiri

8/10

9 Photo Petrino Gefiri

9/10

10 Photo Petrino Gefiri

10/10

next arrow
Petrino Geifiri Content

Αν και το κρύο ήταν τσουχτερό, όλοι οι νέοι των Σερβίων είχαν ντυθεί, όπως και κάθε χρόνο την παραμονή των Φώτων, με τις φουστανέλες και τις αντάρτικες στολές τους έχοντας στήσει ένα μεγάλο γλέντι κάτω από τα μάτια των Οθωμανών, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη γιορτή. Γιόρταζαν τα “Λογατσάρια”, ένα έθιμο που βαστούσε από την αρχαιότητα ως “Χειμερινά Διονύσια”, συνεχίστηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο ως “Σατουρνάλια”, και κρατούσε ως εκείνες τις μέρες έχοντας πάρει μια πατριωτική χροιά, καθώς δεν ήταν καθόλου εύκολο για τους Οθωμανούς να ανέχονται μια γιορτή κατά την οποία οι νέοι εκθείαζαν μπροστά στα μάτια τους τα αντάρτικα τμήματα που δρούσαν στην περιοχή, φορώντας τις στολές τους.

Οι νέοι εκείνη την ημέρα κατηφόριζαν από την χριστιανική συνοικία προς την πλατεία των Σερβίων, όπου είχε ήδη στηθεί το γαϊτανάκι. Ένας ηλικιωμένος σταμάτησε κάποιον από τους νέους και του έδειξε προς τη νότια έξοδο της πόλης εκεί όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα το πέτρινο μονότοξο γεφύρι, κάτω από το οποίο περνάει το ρέμα του Άη Γιώργη. Αφού έβγαλε έναν αναστεναγμό, ψιθύρισε στον νέο, «Ας έβλεπα Έλληνες στην μπουμπουλιά κι ας πέθαινα». Ο νέος έγνεψε το κεφάλι του, σαν να ήθελε να τον παρακινήσει να κάνει υπομονή για να δει την ευχή του να πραγματοποιείται, κι έπειτα συνέχισε το χορό του.

Η μπουμπουλιά ήταν ένα δέντρο το οποίο, σύμφωνα με τον θρύλο, βρίσκονταν λίγα μέτρα μακριά από το πέτρινο γεφύρι των Σερβίων, στον δρόμο που πριν τη τουρκοκρατία ένωνε τους κατοίκους που ζούσαν μέσα στο κάστρο των Σερβίων με τον κάμπο, και από εκεί με την υπόλοιπη Μακεδονία. Από τον 6ο αιώνα μ.Χ., η ανάγκη για σύνδεση του κάστρου με την υπόλοιπη πόλη είχε ωθήσει τους κατοίκους να φτιάξουν ένα γεφύρι το οποίο, όμως, ήταν ασταθές και πολύ συχνά, όταν το ρέμα του Άη Γιώργη φούσκωνε, το κατέστρεφε. Μέχρι που χτίστηκε κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο ένα καινούριο από πέτρα και με μαστοριά μεγάλη, για να αντέχει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα τους που φορτωμένα ανηφόριζαν από την χριστιανική συνοικία προς τον βυζαντινό λόφο. Άλλωστε, οι Οθωμανοί το χρειάζονταν, καθώς είχαν στήσει φρουρά μέσα στο κάστρο, την οποία διατήρησαν μέχρι το 1850 περίπου. Γι’ αυτό ο ηλικιωμένος κάτοικος των Σερβίων ήθελε να δει Έλληνες σ’ εκείνο το σημείο, γιατί η παρουσία τους θα σήμαινε αυτόματα την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Πολλά χρόνια μετά, η πολυπόθητη ελευθερία είχε κερδηθεί. Το κάστρο ερήμωσε, αλλά το πέτρινο γεφύρι παρέμεινε στη θέση του για να προστατεύει τον διαβάτη από τα νερά του χειμάρρου, που, όμως, είχε χάσει την ορμή του. Οι νέοι των Σερβίων συνέχιζαν να το επισκέπτονται, και ήταν ένα σημείο που για δεκαετίες το χρησιμοποιούσαν ως τόπο συνάντησης και συγχρωτισμού. Ως τέτοιο παρέμεινε το πέτρινο γεφύρι των Σερβίων μέχρι το 1970, όταν και δημιουργείται ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί με μεγαλύτερη ευκολία στο κάστρο.

Το 2016 με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και με την σχετική μελέτη του έργου, αποκαταστάθηκαν και συντηρήθηκαν η στατική του επάρκεια, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης στον περιβάλλοντα χώρο του γεφυριού.

PlayPlay
Interactive Map
arrow
arrow
arrow
arrow
neraida
gefira
limani
limni
theasis
tourkiko
servia
laografiko
georgiou
kioski
akropoli
mpouxaria
lazarades
petrino
prodromou
vasiliki
faraggi
politistiko
aliakmonas

Από τον Γράμμο όπου βρίσκονται οι πηγές του, μέχρι το Αιγαίο όπου εκβάλλει, ο Αλιάκμονας κυλάει, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την ιστορία της περιοχής. Πότε κυλάει ράθυμα και πότε ορμητικά, αλλάζοντας ονόματα ανάλογα με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν

1

/19

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ

Διαδρομή 1

Λαογραφικό Μουσείο

Στεγάζεται στο σπίτι του γιατρού Αριστείδη Χρηστάκη και σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του είναι η διαφύλαξη και η διάσωση της παράδοσης και της πατρικής κληρονομιάς της περιοχής.

mouseio1
gefiri1
naos1
vicky1
kastro1
Διαδρομή 2

Σέρβια

Η ονομασία των Σερβίων προέρχεται από το λατινικό ρήμα «servo» που σημαίνει «φυλάττω, παρατηρώ» τιμώντας τη θέση της ως απόρθητο φρούριο των παλαιότερων χρόνων. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιέριων.

servia1
mpouxaria1
lazarades1
Διαδρομη 3

Αλιάκμονας

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ελληνικό ποταμό που συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρα μας πριν εκβάλλει στον Θερμαϊκό.

potamos1
gefira1
photo1
turkish1
ploto1
Footer

Κατέβασε το app

Copyright © Δήμος Σερβίων 2023

All right reserved