Petrino Gefiri Header

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΟΥΜΕΝΩΝ

Βαδίζοντας μέσα στο κάστρο των Σερβίων προβάλλουν μεγαλόπρεπα τα ερείπια της βασιλικής των Κατηχουμένων. Οι εργασίες που έγιναν στο διάστημα 1995 – 2000 έφεραν στο φως πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία μνημείου, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1000.

Από τις τοιχογραφίες που βρέθηκαν μαζί με άλλα στοιχεία πιστοποιούν τη λειτουργία της τουλάχιστον έως τον 16ο-17ο αιώνα.

1 Photo Vasiliki

1/9

2 Photo Vasiliki

2/9

3 Photo Vasiliki

3/9

4 Photo Vasiliki

4/9

5 Photo Vasiliki

5/9

6 Photo Vasiliki

6/9

7 Photo Vasiliki

7/9

8 Photo Vasiliki

8/9

9 Photo Vasiliki

9/9

next arrow
Petrino Geifiri Content

Πλησιάζοντας στη δυτική γωνιά του κάστρου των Σερβίων, φάνηκε η μισογκρεμισμένη πλέον Βασιλική των Κατηχουμένων ή Σαράντα Πόρτες, όπως επίσης ονομάζεται. Η ομάδα των νέων η οποία περιδιάβαινε από ώρα την καστροπολιτεία κοντοστάθηκε και κοίταξε το ψηλό μέρος της ανωδομής, καθώς επίσης και την κόγχη του ιερού που έστεκε ακόμα, προδίδοντας το ύψος του ναού, όταν αυτός ήταν ακόμα σε λειτουργία. Οι ακτίνες του ήλιου πάλευαν να διαπεράσουν τα σύννεφα που είχαν σκεπάσει τον ουρανό. Λίγες από αυτές τα είχαν καταφέρει κι έλουζαν τμήματα της τοιχοποιίας, δίνοντας ένα χρώμα μοναδικό στις ξεθωριασμένες τοιχογραφίες που άντεξαν στον χρόνο.

“Άραγε γιατί να ονομάστηκε Βασιλική των Κατηχουμένων;”,αναρωτήθηκε κάποιος από την παρέα, και μια κοπέλα πήρε να διηγείται. Η γιαγιά της ονομάζονταν Θεοδώρα, όπως και η ίδια, και πάντα της μιλούσε για τη συγκεκριμένη εκκλησία, καθώς, όπως υποστήριζε, πριν πάρα πολλά χρόνια εκεί έγινε ένας γάμος μεγάλος και ιστορικός, κι εξαιτίας αυτού οι πρόγονοί της ονόμασαν κάποιο από τα παιδιά τους Θεοδώρα.

Ξεκίνησε, λοιπόν, να εξιστορεί εξηγώντας πως ο ναός ονομάστηκε “Βασιλική των Κατηχουμένων” γιατί αφιερώθηκε στους νεοφώτιστους Χριστιανούς, αυτούς που βρίσκονταν στο στάδιο της κατήχησης και δεν είχαν βαπτιστεί ακόμα. Όσο διαρκούσε αυτή η περίοδος, δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, κατα τη διάρκεια της οποίας παρέμεναν στο νάρθηκα της εκκλησίας. Ο συγκεκριμένος ναός είχε μια πολύ μεγάλη στενόμακρη αίθουσα, η οποία κατελάμβανε ολόκληρη τη δυτική πλευρά του κτίσματος. Προήλθε από την ανατολική στοά του αιθρίου, η οποία ενσωματώθηκε στον ναό και χρησίμευε ως χώρος παραμονής των κατηχουμένων.

“Όμως, δεν ήταν πάντα αυτό το όνομα της εκκλησίας”, είπε κι έδειξε προς την κατεύθυνση μιας τοιχογραφίας, στην οποία αχνοφαίνονταν η φιγούρα του Ιησού πάνω σε έναν θρόνο. Δίπλα της βρίσκονται τα σημάδια μιας άλλης, αυτής του Αγίου Δημητρίου. Σ’ αυτόν ήταν αφιερωμένη όταν κατασκευάστηκε αρχικά γύρω στο 1000 μ.Χ.

Κάπου δύο αιώνες μετά τα θυρανοίξια του ναού, εκεί έλαβε χώρα ο γάμος της Θεοδώρας, κόρης του στρατιωτικού διοικητή του κάστρου Pierre d’ Aulphy, με τον δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β’ Άγγελο Κομνηνό. Οι καλεσμένοι ήταν πολλοί και μετα βίας χωρούσαν στον ναό, παρά το γεγονός ότι οι διαστάσεις του, 23 επί 14 μέτρα, τον καθιστούσαν έναν από τους μεγαλύτερους της περιοχής. Το γεγονός ήταν εξόχως σημαντικό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση της περιοχής, καθώς η Θεοδώρα έμελλε να ζήσει μεγάλες κακουχίες από εκείνη την ημέρα, τις οποίες, όμως, διαχειρίστηκε με τέτοια σύνεση και σωφροσύνη που τελικά ανακηρύχθηκε από την Εκκλησία Οσία, και η μνήμη της εορτάζεται στις 11 Μαρτίου.

Η τρίκλιτη Βασιλική των Κατηχουμένων χτίστηκε πάνω σε ένα πλάτωμα που διαμορφώθηκε πάνω στον βράχο πολλούς αιώνες πριν την κατασκευή του ναού. Γύρω στον 4ο με 6ο αιώνα μ.Χ., ο χώρος φιλοξενούσε κάποιον προχριστιανικό ναό, σύμφωνα με ευρήματα που έχουν βρεθεί. Σ’ αυτόν τον ναό πάτησαν τα θεμέλια του μετέπειτα κτίσματος το οποίο αποτέλεσε και τον καθεδρικό ναό των Σερβίων μέχρι τον 17ο αιώνα, ενώ ο χώρος γύρω του χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο για τους κατοίκους της καστροπολιτείας.

Τους τοίχους του ναού καλύπτουν τρία στρώματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται αντίστοιχα στον 12ο, τον 13ο και τον 15ο-16ο αιώνα. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι αυτές του Αγίου Φλώρου, καθώς και μία ακόμα που αναπαριστά την προδοσία του Ιούδα. Δυστυχώς, όμως, μετά το 1920 και την κατάρρευση της ξύλινης στέγης του ναού, όλα αυτά τα δείγματα της υψηλής Βυζαντινής τέχνης έχουν μείνει εκτεθειμένα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

PlayPlay
Interactive Map
arrow
arrow
arrow
arrow
neraida
gefira
limani
limni
theasis
tourkiko
servia
laografiko
georgiou
kioski
akropoli
mpouxaria
lazarades
petrino
prodromou
vasiliki
faraggi
politistiko
aliakmonas

Από τον Γράμμο όπου βρίσκονται οι πηγές του, μέχρι το Αιγαίο όπου εκβάλλει, ο Αλιάκμονας κυλάει, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την ιστορία της περιοχής. Πότε κυλάει ράθυμα και πότε ορμητικά, αλλάζοντας ονόματα ανάλογα με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν

1

/19

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ

Διαδρομή 1

Λαογραφικό Μουσείο

Στεγάζεται στο σπίτι του γιατρού Αριστείδη Χρηστάκη και σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του είναι η διαφύλαξη και η διάσωση της παράδοσης και της πατρικής κληρονομιάς της περιοχής.

mouseio1
gefiri1
naos1
vicky1
kastro1
Διαδρομή 2

Σέρβια

Η ονομασία των Σερβίων προέρχεται από το λατινικό ρήμα «servo» που σημαίνει «φυλάττω, παρατηρώ» τιμώντας τη θέση της ως απόρθητο φρούριο των παλαιότερων χρόνων. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιέριων.

servia1
mpouxaria1
lazarades1
Διαδρομη 3

Αλιάκμονας

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ελληνικό ποταμό που συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρα μας πριν εκβάλλει στον Θερμαϊκό.

potamos1
gefira1
photo1
turkish1
ploto1
Footer

Κατέβασε το app

Copyright © Δήμος Σερβίων 2023

All right reserved