ΜΠΟΥΧΑΡΙΑ
Πρόκειται για το πλέον εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα που καταδεικνύει την καλλιτεχνική διάθεση της φύσης. Τα Μπουχάρια είναι φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων.
Το όνομα τους προέρχεται από το σχήμα τους που θυμίζει μεγάλο μπουρί, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτος σημαίνει καμινάδα.
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
Καπου κοντά στα 1920, ο Θωμάς Γκαντάρας, ο τρομερός ληστής, στάθηκε για μια στιγμή και κοίταξε προς την απέναντι πλαγιά. Αν και ήταν περασμένα μεσάνυχτα, το ολόγιομο φεγγάρι φώτιζε αρκετά τον χώρο ώστε να μπορεί να διακρίνει καθαρά αυτούς τους περίεργους σχηματισμούς που έμοιαζαν με τεράστιες καμινάδες, τα “Μπουχάρια”, όπως τα ονόμαζαν οι ντόπιοι. Είχε ακούσει και ο ίδιος για τους θρύλους που ήθελαν διαβόλους να βγαίνουν μέσα από αυτές τις καμινάδες τα βράδια. Σκέφτηκε ότι ένα τέτοιο σημείο, στο οποίο όλοι φοβούνται να πλησιάσουν, θα ήταν ιδανικό για να στήσει το λημέρι του, αλλά και να θάψει τους θησαυρούς του.
Αυτά εξιστορούσε ο παππούς στον εγγονό του περιμένοντάς τον να κοιμηθεί, αλλά ο μικρός δεν χόρταινε τη διήγηση. Η νύχτα ήταν ζεστή και από το χωριό είχαν σταματήσει από ώρα να ακούγονται οι μηχανές των αρμάτων των ναζί κατακτητών. Από αυτούς κρύβονταν οι οικογένειες που είχαν βρει καταφύγιο στην αφιλόξενη αλλά ασφαλή πλαγιά με τα μπουχάρια.
Από εκείνο το βράδυ πέρασαν πολλά χρόνια. Οι ναζί έφυγαν, οι τρομεροί ληστές έγιναν βιβλία και τραγούδια. Ακόμα και οι θρύλοι που περιέβαλαν αυτούς τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς ξεχάστηκαν. Πλέον, οι επισκέπτες δεν διακατέχονται από φόβο όταν πλησιάζουν, αλλά από δέος γι’ αυτό το θαύμα της φύσης, που όμοιό του δεν υπάρχει στον ελλαδικό χώρο.
Στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων, στο 3ο χιλιόμετρο του δρόμου προς το Λιβαδερό, το τοπίο που αντικρίζει κανείς είναι μοναδικό. Άμμος, κροκάλες, μάργες και άργιλος, με πιθανή “συγκολλητική” ύλη τα οξείδια του σιδήρου και το διοξείδιο του πυριτίου και, φυσικά, το πέρασμα των αιώνων, συνεργάζονται αρμονικά για να σχηματίσουν κολώνες που μπορούν να φτάσουν τα 7 μέτρα ύψος και τα 2,5 μέτρα πλάτος, οι οποίες στη κορυφή τους έχουν έναν σχιστολιθικό βράχο Οι μεγαλύτερες από αυτές τις θεόρατες κολώνες ονομάζονται “Άτλαντες”.
Από τον Οκτώβρη του 2007, ο χώρος λειτουργεί ως γεωπάρκο, κι ένα πολύ όμορφο μονοπάτι οδηγεί τον επισκέπτη ανάμεσα στους περίπου 20 σχηματισμούς και του επιτρέπει να θαυμάσει τους βράχους από κοντά. Ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι μέσα από μία κατάφυτη διαδρομή και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μετά τους τελευταίους “Άτλαντες”, το σκηνικό αλλάζει. Τα Μπουχάρια δίνουν τη θέση τους στα Νοχτάρια. Σε αντίθεση με τα Μπουχάρια, τα Νοχτάρια είναι εντυπωσιακοί κωνοειδείς σχηματισμοί χωρίς το χαρακτηριστικό «πέτρινο καπέλο», που καταλήγουν σε μια σχετικά αιχμηρή κορυφή, θυμίζοντας έναν ψιλόλιγνο κώνο. Η γενεσιουργός αιτία είναι και σ’ αυτήν την περίπτωση η ίδια. Ο χρόνος και η διάβρωση του εδάφους σμίλεψαν τα βράχια, δημιουργώντας ένα τοπίο που έχει τεράστιες ομοιότητες με αυτό της Καππαδοκίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η περιοχή αναφέρεται συχνά σε τουριστικούς οδηγούς ως “η μικρή Καππαδοκία”.
Από τον Γράμμο όπου βρίσκονται οι πηγές του, μέχρι το Αιγαίο όπου εκβάλλει, ο Αλιάκμονας κυλάει, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την ιστορία της περιοχής. Πότε κυλάει ράθυμα και πότε ορμητικά, αλλάζοντας ονόματα ανάλογα με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν
1
/19
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ
Λαογραφικό Μουσείο
Στεγάζεται στο σπίτι του γιατρού Αριστείδη Χρηστάκη και σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του είναι η διαφύλαξη και η διάσωση της παράδοσης και της πατρικής κληρονομιάς της περιοχής.
Σέρβια
Η ονομασία των Σερβίων προέρχεται από το λατινικό ρήμα «servo» που σημαίνει «φυλάττω, παρατηρώ» τιμώντας τη θέση της ως απόρθητο φρούριο των παλαιότερων χρόνων. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιέριων.
Αλιάκμονας
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ελληνικό ποταμό που συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρα μας πριν εκβάλλει στον Θερμαϊκό.
Κατέβασε το app
Copyright © Δήμος Σερβίων 2023
All right reserved