ΓΕΦΥΡΑ ΝΕΡΑΙΔΑΣ

Η ιστορική Γέφυρα κατασκευάστηκε για να ενώσει τις δύο όχθες της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, στην κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα. Σήμερα αποτελεί τμήμα της ΕΟ Κοζάνης-Λάρισας και σημείο σπάνιας ομορφιάς.


Το μαγευτικό τοπίο και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.









1/6


2/6


3/6


4/6


5/6


6/6

Ο ήλιος, εκείνη τη ζεστή ημέρα του καλοκαιριού, έκαιγε όσους είχαν την ατυχία να μην βρουν κάποιο μέρος σκιερό για να προστατευτούν. Η γιαγιά κάτω από το πλατάνι προσπαθούσε να συγκρατήσει την εγγονή της στη φιλόξενη σκιά του μεγάλου δέντρου, όμως το παιδί ήθελε να παίξει. Έπιασε, λοιπόν, να της διηγείται μια ιστορία με σκοπό να τη φέρει κοντά της.
Άρχισε να μιλάει για τη γέφυρα που έβλεπαν μπροστά τους να στέκεται ακίνητη, πάνω από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου. «Δεν ήταν πάντα έτσι», εξηγούσε η γιαγιά. «Στην αρχή ένωνε τις δύο όχθες του Αλιάκμονα ποταμού, καθώς η λίμνη δεν υπήρχε. Πέρασαν χρόνια και άλλαξαν πολλά για να φτιαχτεί αυτή η γέφυρα. Πρώτα, επί Τουρκοκρατίας, ήταν μεταλλική, την ανατίναξαν οι σύμμαχοι, την έφτιαξαν οι Γερμανοί ξύλινη, την ανατίναξαν οι αντάρτες και την έφτιαξαν ξανά οι Ιταλοί και πάλι μεταλλική. Μετά έγινε ειρήνη, και οι ανάγκες της περιοχής πρόσταζαν να κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, το οποίο και άλλαξε όλο το τοπίο. Το χωριό μετακινήθηκε, έφυγε δίπλα από το ποτάμι και σκαρφάλωσε στον γειτονικό λόφο, στο σημερινό του σημείο. Ήρθαν τεχνίτες από όλοι την Ελλάδα να βοηθήσουν για να χτιστούν τα 27 πέδιλα πάνω στα οποία πατούν θεόρατες κολώνες, 55 μέτρα η καθεμιά, για να μπορέσει να κατασκευαστεί ο δρόμος που έχει μήκος 1372 μέτρα. Οι κολώνες μέσα έχουν νερό για να μην κουνιέται η γέφυρα.»
Η γιαγιά συνέχισε τη διήγηση, καθώς η εγγονή της είχε κάτσει επιτέλους στην σκιά του δέντρου αφήνοντας το παιχνίδι. «Το χτίσιμο ξεκίνησε πριν τα νερά του ποταμού σκεπάσουν την περιοχή. Οι κάτοικοι πήγαιναν κάτω από τις κολώνες που σήμερα καλύπτονται από το νερό και θαύμαζαν το οικοδόμημα. Το χώμα του ποταμού ήταν το καλύτερο υλικό που μπορούσαν να βρουν οι μάστορες, και μαζί με το μπετόν, το σίδερο και τον χάλυβα ένωσαν τη Βόρεια με την Κεντρική Ελλάδα. Μεγάλος αριθμός των κατοίκων των γύρω χωριών δούλεψαν για την κατασκευή της. Όταν ολοκληρώθηκε το 1976, ήρθαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να τη δουν, και ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.»
«Όμως, αυτήν τη γέφυρα δεν την κάνει μοναδική η χρήση της, αλλά όσα περιβάλλουν αυτήν και όσες γέφυρες προϋπήρχαν στη περιοχή. Όταν έδυε ο ήλιος και οι πλαγιές των γύρω βουνών έπαιρναν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, τότε μέσα από τα νερά πρώτα του ποταμού, και τώρα της λίμνης, έβγαιναν νεράιδες και καλούσαν όποιο όμορφο αγόρι τύχαινε να περνάει να βουτήξει για να τους κάνει παρέα.» Ίσως αυτές τις νεράιδες να γνώρισε και ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης Ιωακείμ όταν έδωσε το όνομα Νεράιδα στο χωριό στο οποίο ζούσε η γιαγιά.
Ο ήλιος είχε αρχίσει να κρύβεται σιγά σιγά πίσω από τα Πιέρια Όρη, δίνοντας στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου ένα μαγευτικό χρώμα, αυτό του ηλιοβασιλέματος. Το μικρό κορίτσι κατάλαβε ότι η ιστορία της γιαγιάς της είχε σχεδόν τελειώσει και άρχισε και πάλι το παιχνίδι.
Απέναντι, η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, όπως τη λένε στ’ αλήθεια, έστεκε εκεί ως μέρος πλεον του φυσικού τοπίου, ενώνοντας την εθνική οδό που συνδέει τη Λάρισα με την Κοζάνη τμήμα της οποίας είναι.



























Από τον Γράμμο όπου βρίσκονται οι πηγές του, μέχρι το Αιγαίο όπου εκβάλλει, ο Αλιάκμονας κυλάει, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την ιστορία της περιοχής. Πότε κυλάει ράθυμα και πότε ορμητικά, αλλάζοντας ονόματα ανάλογα με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν
1
/19
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ
Λαογραφικό Μουσείο
Στεγάζεται στο σπίτι του γιατρού Αριστείδη Χρηστάκη και σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του είναι η διαφύλαξη και η διάσωση της παράδοσης και της πατρικής κληρονομιάς της περιοχής.






Σέρβια
Η ονομασία των Σερβίων προέρχεται από το λατινικό ρήμα «servo» που σημαίνει «φυλάττω, παρατηρώ» τιμώντας τη θέση της ως απόρθητο φρούριο των παλαιότερων χρόνων. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιέριων.




Αλιάκμονας
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ελληνικό ποταμό που συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρα μας πριν εκβάλλει στον Θερμαϊκό.






Κατέβασε το app
Copyright © Δήμος Σερβίων 2023
All right reserved

