Servia Header

ΣΕΡΒΙΑ

Η ονομασία των Σερβίων προέρχεται από το λατινικό ρήμα «servo» που σημαίνει «φυλάττω, παρατηρώ» τιμώντας τη θέση της ως απόρθητο φρούριο των παλαιότερων χρόνων. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιέριων.

Με φόντο τα Πιέρια Όρη και τον ποταμό Αλιάκμονα ο επισκέπτης συναντά ιστορικά μνημεία και πλούσια φυσικά τοπία.

1 Photo Servia

1/13

2 Photo Servia

2/13

3 Photo Servia

3/13

4 Photo Servia

4/13

5 Photo Servia

5/13

6 Photo Servia

6/13

7 Photo Servia

7/13

8 Photo Servia

8/13

9 Photo Servia

9/13

10 Photo Servia

10/13

11 Photo Servia

11/13

12 Photo Servia

12/13

13 Photo Servia

13/13

next arrow
Simeio Theasis Polifitou Content

Η κυρία Γεωργία μπήκε στην τάξη. Κάθισε στην έδρα και είπε καλημέρα σε όλα τα παιδιά. Η Αθηνά την αγαπούσε πολύ, αισθανόταν πολύ τυχερή που φέτος, στην τρίτη δημοτικού, είχε τη συγκεκριμένη δασκάλα. Ήταν η πρώτη χρονιά που διάβαζε με τόση επιμέλεια και ο λόγος, όπως εξηγούσε, ήταν για να είναι χαρούμενη η δασκάλα της.

Η κυρία Γεωργία ευχαρίστησε τα παιδιά για τις εκθέσεις που ετοίμασαν την Παρασκευή, και όπως κάθε Δευτέρα, θα καλούσε στον πίνακα το παιδί που έγραψε την πιο ενδιαφέρουσα για να τη διαβάσει. Το βλέμμα της πλανήθηκε ανάμεσα στα παιδιά και διασταυρώθηκε με αυτό της Αθηνάς. Η καρδούλα του μικρού κοριτσιού πήγε να σπάσει. Μακάρι να ήταν η δική της έκθεση η καλύτερη, σκέφτηκε, μα πριν προλάβει καλά καλά να ολοκληρώσει την σκέψη της, η κυρία Γεωργία της χαμογέλασε και την κάλεσε στον πίνακα.

Η έκθεση είχε τίτλο “Η πόλη που γεννήθηκα”, και η Αθηνά ξεκίνησε να διαβάζει από το τετράδιο της.

“Γεννήθηκα στο ομορφότερο μέρος της Ελλάδας, στα Σέρβια, που βρίσκονται κοντά στην Κοζάνη. Έμεινα εκεί με τους γονείς μου μέχρι να αλλάξει δουλειά ο μπαμπάς μου και να φύγουμε όταν εγώ πήγαινα μεγάλα νήπια. Εκεί μένουν ακόμα οι παππούδες μου και τους επισκεπτόμαστε στις διακοπές. Τα Σέρβια είναι κωμόπολη, που σημαίνει ότι έχει περισσότερους κατοίκους από ένα χωριό και λιγότερους κατοίκους από μια πόλη. Από τη μια μεριά της πόλης έχουμε τα βουνά που ονομάζονται Πιέρια και από την άλλη τον ποταμό Αλιάκμονα, που τον σταμάτησαν με ένα φράγμα και αυτός έφτιαξε μια τεράστια λίμνη, τη λίμνη Πολυφύτου, που είναι γεμάτη ψάρια.

Μου αρέσει πολύ αυτό το μέρος, γιατί δεν έχει ψηλές πολυκατοικίες και μπορώ να κάνω ποδήλατο όπου θέλω. Μπορούμε να πηγαίνουμε βόλτες στο βουνό που έχει πανέμορφα δάση γεμάτα με ζωάκια και το χειμώνα είναι τα πάντα χιονισμένα. Όταν επισκέπτομαι τα Σέρβια, πηγαίνω πάντα βόλτα με τους φίλους μου στο κάστρο για να δούμε την εικόνα του Αγίου Φλώρου στη Βασιλική των Κατηχουμένων και στο φαράγγι για να δούμε την εκκλησία στη σπηλιά.

Η πόλη μας υπάρχει από πολύ παλιά. Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου λεγόταν Φυλακαί, που σημαίνει φρούρια, γιατί εκεί ήταν τα περάσματα προς τη Δυτική Μακεδονία. Όταν ήρθαν οι Ρωμαίοι, το άλλαξαν και το έκαναν Σέρβια, που σημαίνει παρατηρητήρια. Γι’ αυτό και οι αρχαίοι έχτισαν αυτό το κάστρο πάνω από την πόλη, για να μπορούν να φυλάνε καλύτερα την περιοχή. Πολλοί πόλεμοι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ρωμαίοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Οθωμανοί πολεμούσαν για να κυριεύσουν τη περιοχή. Ο παππούς μου πολλές φορές λέει μια ιστορία για το τρόπο με τον οποίο κατάφεραν οι Οθωμανοί να καταλάβουν το κάστρο μας. Σύμφωνα με έναν χρησμό, η ακρόπολη θα έπεφτε την ημέρα που τα ψάρια θα κολυμπούσαν στο ποτάμι ζωντανά από τη μια πλευρά και τηγανισμένα από την άλλη, και, καθώς κάτι τέτοιο φαινόταν αδιανόητο, η νεαρή βασίλισσα του κάστρου ήταν σίγουρη πως το κάστρο της θα άντεχε στην πολιορκία. Την ημέρα, λοιπόν, που ο προδότης μεταμφιεσμένος σε μοναχό ζήτησε βοήθεια από τους πολιορκημένους κι εκείνοι του άνοιξαν την πύλη, οι Οθωμανοί βρήκαν την ευκαιρία να ορμήσουν στο κάστρο. Την ώρα εκείνη, η βασιλοπούλα τηγάνιζε ψάρια από τον Αλιάκμονα, και, καθώς άκουσε τον θόρυβο, της έπεσε το τηγάνι από τη φωτιά, με αποτέλεσμα τα ψάρια να χυθούν στο πάτωμα τηγανισμένα από τη μια πλευρά και ωμά από την άλλη.

Ο παππούς μου λέει ακόμα μια ιστορία για τον τόπο μας. Την άνοιξη του ‘43 ήρθαν οι Ιταλοί για να φτιάξουν τη γέφυρα του Αλιάκμονα που είχαν κάψει οι αντάρτες. Έκατσαν τρεις μέρες στα Σέρβια και έκαψαν όλη την πόλη. Μόνο το ορφανοτροφείο και μερικά σπίτια γλίτωσαν. Μέχρι και τις εκκλησίες έκαψαν. Ο παππούς μου ήταν τυχερός, γιατί μαζί με τα αδέρφια του και τη μητέρα του πρόλαβαν και κρύφτηκαν στο φαράγγι και περίμεναν να τελειώσει το κακό. Όταν επέστρεψαν, δεν είχαν ούτε ρούχα ούτε φαγητό, και αναγκάστηκαν να φύγουν για λίγο σε κάποιους συγγενείς τους στη Βέροια. Λίγοι ξαναγύρισαν στα Σέρβια μετά τον πόλεμο. Οι περισσότεροι έφυγαν για πάντα, γιατί πλέον δεν τους είχε απομείνει τίποτα.

Αγαπώ πολύ τον τόπο όπου γεννήθηκα και, ακόμα κι αν ζω μακριά, πάντα λαχταρώ να έρθει η μέρα που θα γυρίσω και πάλι.”

Η κυρία Γεωργία σηκώθηκε από τη θέση της και πλησίασε την Αθηνά. Έσκυψε, τη φίλησε στο κεφάλι και χαμογέλασε. Η Αθηνά επέστρεψε στο θρανίο της με μια τεράστια περηφάνια τόσο για τον εαυτό της, όσο και για τον τόπο όπου γεννήθηκε!

PlayPlay
Interactive Map
arrow
arrow
arrow
arrow
neraida
gefira
limani
limni
theasis
tourkiko
servia
laografiko
georgiou
kioski
akropoli
mpouxaria
lazarades
petrino
prodromou
vasiliki
faraggi
politistiko
aliakmonas

Από τον Γράμμο όπου βρίσκονται οι πηγές του, μέχρι το Αιγαίο όπου εκβάλλει, ο Αλιάκμονας κυλάει, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την ιστορία της περιοχής. Πότε κυλάει ράθυμα και πότε ορμητικά, αλλάζοντας ονόματα ανάλογα με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν

1

/19

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ

Διαδρομή 1

Λαογραφικό Μουσείο

Στεγάζεται στο σπίτι του γιατρού Αριστείδη Χρηστάκη και σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του είναι η διαφύλαξη και η διάσωση της παράδοσης και της πατρικής κληρονομιάς της περιοχής.

mouseio1
gefiri1
naos1
vicky1
kastro1
Διαδρομή 2

Σέρβια

Η ονομασία των Σερβίων προέρχεται από το λατινικό ρήμα «servo» που σημαίνει «φυλάττω, παρατηρώ» τιμώντας τη θέση της ως απόρθητο φρούριο των παλαιότερων χρόνων. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιέριων.

servia1
mpouxaria1
lazarades1
Διαδρομη 3

Αλιάκμονας

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ελληνικό ποταμό που συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρα μας πριν εκβάλλει στον Θερμαϊκό.

potamos1
gefira1
photo1
turkish1
ploto1
Footer

Κατέβασε το app

Copyright © Δήμος Σερβίων 2023

All right reserved